Eerste lange stortdag op vrijdag 22 december

vr, 12/22/2017

De bouwkuip van de fietsenstalling wordt in twee fasen ontgraven en gestort (zie figuur 1). Fase 1 is het werkvak aan de Bezuidenhoutseweg. Het ontgraven van deze fase is in oktober gestart. Aansluitend op het ontgraven worden de poeren, wanden, vloeren en dekken van de fietsenstalling gestort. Het beton storten van fase 1 start in de loop van november 2017 en duurt tot en met maart 2018.

Op 22 december is de eerste lange stortdag voor de vloeren.

Figuur 1. Overzicht fasen

Foto 2. Vlindermachine

Vlinderen

Direct na het storten van de  vloeren en dekken wordt het beton gevlinderd. Vlinderen is het egaliseren en afwerken van een vers gestorte betonvloer. Het wordt toegepast om de toplaag waterdicht en glad te maken. Voor het vlinderen wordt een vlindermachine gebruikt (zie foto 2).

Het vlinderen geeft een brommend geluid en zal, afhankelijk van de weersomstandigheden, duren tot ongeveer  23.00 uur. Bij calamiteiten (vb. storing in de betonfabriek) kan dit uitlopen.

Bewoners- en ondernemers direct aan het Koningin Julianaplein worden een week voor het storten van de overige vloeren of dekken geïnformeerd over de specifieke dag en geschatte duur van de stort en het vlinderen.